20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIntelegerea si respectul - baza casniciei

Intelegerea si respectul – baza casniciei

Elena Despina este avocat de succes, iar Georgel Enescu este inspector-sef al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj. Sunt impreuna de 15 ani, iar viata de familie le-a oferit implinirea si echilibrul.


Georgel Enescu s-a nascut pe 9 iunie 1967 in orasul Strehaia, judetul Mehedinti. Provine dintr-o familie de oameni modesti, tatal lucrând toata viata in constructii, iar mama fiind casnica. Are doi frati, cei care i-au si insuflat mezinului familiei „microbul“ de a lucra in politie. Scoala primara a urmat-o in comuna Voloiac, Mehedinti, apoi Liceul de Chimie Industriala, sectia Electrotehnica, in Drobeta Turnu Severin. S-a angajat imediat dupa absolvirea liceului, ca electrician in Strehaia, timp de trei ani, pentru ca una dintre conditiile de a fi admis la Academia de Politie, in acea perioada, era obligativitatea unei vechimi de minimum doi ani in câmpul muncii. „Fratii mei sunt mai mari decât mine, unul este ofiter la Serviciul de Telecomunicatii Speciale, iar celalalt este in Politie la Bucuresti. I-am avut ca model in alegerea meseriei. Fiind mai mari, i-am observat in primii lor ani de activitate in politie. Mi-a placut foarte mult sa am o viata ordonata, eram facut pentru o astfel de activitate, de aceea am si ales politia. Am urmat Academia de Politie «Alexandru Ioan Cuza» din Bucuresti, implinindu-mi astfel visul“, a povestit Georgel Enescu.


Are peste 1.000 de subordonati


In acest an, in luna septembrie, Georgel Enescu va implini 13 ani de când lucreaza in politie. Marturiseste insa ca nu a fost deloc usor, intreaga ascensiune profesionala datorându-se muncii depuse, anilor petrecuti studiind, noptilor nedormite. In prezent, este inspector-sef al IPJ Dolj, având in subordine peste 1.000 de angajati. „Am pus suflet in meseria asta. Fara modestie insa, am fost avansat de fiecare data inainte de termen, cu exceptia gradului de subcomisar care s-a facut prin echivalare. Nu m-am multumit doar cu studiile universitare la Academia de Politie, am facut studii postuniversitare la Facultatea de Drept «Nicolae Titulescu» din Craiova, iar dupa acestea mi-am dorit foarte mult sa urmez cursurile Facultatii de Sociologie-Psihologie, din cadrul Universitatii «Spiru Haret» din Craiova. Am facut aceste cursuri fara a avea avantaje dupa absolvire, pur si simplu am dorit sa imi implinesc alt vis, fiind pasionat atât de psihologie, cât si de sociologie“, a adaugat inspectorul-sef al IPJ Dolj.


„Parintii au facut eforturi foarte mari sa tina trei baieti in facultate“


Este constient si recunoaste ca meseria de politist implica nenumarate riscuri, pe care si le-a asumat insa din dorinta de a-si urma pasiunea. Nu s-a gândit niciodata sa aleaga alta meserie. Marturiseste ca ar fi „total dezorientat“, nu ar sti „in ce parte“ sa o ia in cazul in care ar renunta la munca de politist. Este recunoscator, pentru functiile importante pe care le-a detinut de-a lungul celor 13 ani, familiei, care l-a sustinut, dându-i puterea de a-si dori pe zi ce trece mai mult. „Nu mi s-a imputat de familie niciodata faptul ca imi dedic serviciului majoritatea timpului. Incepând cu parintii, cei care au facut eforturi foarte mari sa tina trei baieti in facultate in centre universitare din orase mari ale tarii, apoi sotia, care m-a inteles si sustinut, toti au contribuit la formarea mea viitoare. La inceputul carierei, pentru a invata cât mai mult din ceea ce inseamna munca de politist, plecam la serviciu la ora 7.00 dimineata si ma intorceam, de cele mai multe ori, dupa miezul noptii“, a spus Enescu.


Politistele, uneori mai eficiente decât barbatii


Crede ca are o relatie foarte buna cu subordonatii sai, dar cu o conditie, ca acestia sa isi faca meseria. Considera ca un politist care se limiteaza la cele opt ore de program, asteptând cu nerabdare sa plece acasa, sau care este permanent cu gândul in alta parte nu are ce cauta in politie. Este foarte multumit de activitatea politistelor doljene, care uneori „sunt mult mai eficiente, in anumite functii, decât barbatii“. In cadrul IPJ Dolj exista o femeie sef de politie in Calafat, alte trei doamne fiind nou-promovate in functii de conducere.


Nunta de trei zile dupa datinile din Strehaia


In 1991, Georgel Enescu a cunoscut-o pe cea care avea sa ii devina, in mai putin de un an, partenera de viata. Amândoi erau studenti in Capitala, ea la Drept, el la Academia de Politie. Nunta au organizat-o la Strehaia, „o nunta de trei zile si trei nopti, dupa toate datinile locului“. I-a placut de la inceput de Elena, l-a atras in special „modul ei de a fi, de a se comporta, sensibilitatea si marinimia sufleteasca“. In 1994, la doi ani de la nunta, sotia i-a adus pe lume o fetita, pe care au botezat-o Elena Georgiana, un copil minunat care le-a adus implinirea familiala pe care si-o doreau si care, din cele povestite cu mândrie de tata, ii seamana comportamental foarte mult. Tineri si extrem de ocupati pentru conturarea carierelor de succes, sotii Enescu sunt recunoscatori parintilor lor care s-au ocupat mai mult decât ei de cresterea si educarea fiicei lor. Sotii Enescu considera ca intelegerea este totul intr-o casnicie: „O buna intelegere a partenerului, comunicarea cu el implica automat stabilitate si respect. Daca aceste atuuri nu exista intr-un cuplu, din pacate, este sortit esecului. Sotia si fiica mea sunt totul, sunt familia pe care mi-am dorit-o si am visat-o. Indiferent cât de multe greutati intâmpini in viata, daca ai sprijinul celor dragi, poti trece cu usurinta peste orice necaz“.


Functii ocupate


1993-1995 – Ofiter operativ la Biroul judiciar din cadrul Politiei Municipiului Craiova;


1995-1996 – Ofiter specialist la Biroul judiciar din cadrul Politiei Municipiului Craiova;


1996-2000 – Seful Compartimentului Furturi din Autoturisme din cadrul Politiei Municipiului Craiova;


2001-2002 – Ofiter specialist la Biroul de Combatere a Crimei Organizate, din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova;


2002-2005 – Seful Biroului de Combatere a Crimei Organizate, din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS